Koza kot osmi znak kitajskega horoskopa (včasih se prevaja kot ovca) je nežna in precej sramežljiva oseba. Je ljubitelj umetnosti in narave, nagnjena k pesimizmu, na žalost pa tudi k temu, da sama sebi pokvari razpoloženje.
Koze so kreativne, kulturne in lepo vzgojene. V življenju in pri delu se rade povezujejo z drugimi. V prijateljstvu in partnerstvu jim ustrezajo čustvene osebe, ki jim lahko nudijo občutek sigurnosti v življenju.

Rade skrbijo za druge. Kot osebe so tihe, rezervirane in mirne. Rade so v družbi, vendar ne marajo vzbujati pozornosti. Raje se držijo v ozadju, opazujejo od daleč, s svojimi zgodbami ne zasenčijo prijateljev.

Koze so zahtevne glede denarja, ker cenijo luksuz. Kadar pritegne njihovo pozornost kakšna luksuzna stvar, ne razmišljajo veliko o ceni. Na žalost pa ne znajo najbolje z denarjem-primanjkuje jim discipline pri delu in vztrajnosti, da bi bile v financah zares uspešne. Ker globoko verjamejo, da so ljudje v svojem bistvu dobri, se jih da zlahka nategniti za kakšno posojilo. Kljub vsemu pa jih glede denarja le spremlja sreča, saj vedno nekako pridejo do njega in se celo v najtežjih situacujah znajdejo. Mnogim uspešnim ljudem je mirna in pretežno tiha Koza zelo simpatična. Mogoče je v tem ključ, zakaj jim to uspeva.

Pri delu je Kozam zelo pomembno, da ne delajo pod pritiskom časa. Ker so zelo kreativne, jim najbolj ustreza delo, pri katerem so same svoj šef. Ker imajo rade ljudi, jim tudi najbolj ustreza delo z ljudmi.

Ljubezen

Na začetku odnosa so Koze malce sramežljive. Raje stavijo na svoj šarm. Hitro se lahko zbližajo, ker so iskreno zainteresirane, občutljive in razumevajoče. Ne želijo pa se spuščati v avanture, ker cenijo samo globoko intimnost in pristna čustva. Na žalost so preveč zaupljive, zato so velikokrat razočarane. Mogoče je to razlog za njihovo ljubosumnost. Koze potrebujejo veliko dokazov ljubezni. Ženske koze preveč stavijo na srce in čustva, od partnerja zahtevajo izjave ljubezni, dokaze, veliko spodbude in pozornosti.

Romantične moške Koze se hitro zaljubijo in v vsakem odnosu že iščejo bodočo ženo. Ker niso preveč vztrajni, pri tem pa kar precej sramežljivi, jim najbolj ustrezajo izkušene ženske, ki so razumevajoče in spodbudne.

Pozitivne lastnosti

Altruistična, kreativna, intuitivna, nežna, romantična, občutljiva, poštena, skromna, širokogrudna…

Negativne lastnosti

samopomilovalna, pesimistična, maščevalna, neodločna, neodgovorna, muhasta, lena

Poklici, ki najbolj ustrezajo Kozi

Arhitekt, urbanist, profesor, vzgojiteljica, igralka, cvetličarka, zdravnica…

Elementi

Letni čas-poletje
Mesec-julij
Barva-svetlo zelena
Polariteta-Yin
Smer neba-jug-jugozahod

Sorodni znak v zahodnjaškem horoskopu -Rak
Srečna številka -12

Znane osebnosti, rojene v znaku Koze-Michelangelo,Mark Twain, Antony de Mello.