BIORITEM


oseba 1

ime:   
datum rojstva:   
 

O bioritmu

Teorija o bioritmu trdi, da se človekove sposobnosti spreminjajo periodično in jih je mogoče predvideti vnaprej. Raziskave bioritma so se začele že v dvajsetih letih 19. stoletja. Pri opazovanju novorojenčkov in učencev so se jasno pokazala obdobja, kako so njihove sposobnosti in obnašanje spreminjajo. Tako so odkrili 23-dnevni (fizični) in 28-dnevni (čustveni) cikel. Nekoliko pozneje so okrili še 33-dnevni cikel, ki je manj izrazit.
Bioritem opisuje tri človekova stanja: fizično, čustveno in intelektualno. Ta stanja lahko ponazorimo s tremi barvnimi črtami:

  • rdeča krivulja (perioda: 23 dni) ponazarja naše fizično stanje. Ko je ta krivulja v zgornjem, pozitivnem delu, lažje opravljamo fizična dela, počutimo se bolj vitalne in vzdržljive. Nekateri zdravniki menijo, da so dnevi, ko je naša krivulja blizu vrhunca, najboljši čas za zahtevne operacije. Ko pa je naša fizična krivulja pri dnu, se bolj pogosto počutimo utrujene. To pa ni ’slabo’ obdobje, to je čas za regeneracijo in treniranje rutinskih fizičnih aktivnosti.
  • zelena krivulja (perioda: 28 dni) ponazarja stanje našega živčnega sistema. Ta odločilno vpliva na naša čustva. V obdobju, ko je čustvena krivulja pozitivna, smo bolj nagnjeni h optimizmu, veselju, kreativnosti,… Ko je naša čustvena krivulja pri dnu, pa smo bolj nagnjeni h negativnim mislim, pesimizmu. Tu je veliko je odvisno od človekove narave - mirnejši ljudje ponavadi občutijo manjša nihanja.
  • modra krivulja (perioda: 33 dni) ponazarja stanje naših možganov. Ta krivulja ima manjši vpliv, kot prejšnji. Ko je krivulja pozitivna, smo bolj dovzetni za nove ideje, lažje razmišljamo in si zapomnimo nove stvari. Ko pa je ta krivlja pri dnu, so naše intelektualne sposobnosti bolj omejene. To je dober čas za ponavljanje.

Kritični dnevi so dnevi, ko se katera od krivulj seka z vodoravno osjo (preide iz pozitivnega stanja v negativno ali obratno). Na te dni so ljudje dokazano bolj čustveno nestabilni, dogaja se več nesreč, slabše razmišljamo, itd. Vendar pa na te dni ni smiselno čepeti doma in se bati, kaj nas čaka. Treba je biti malo bolj previden pri vsakdanjih opravili in mogoče prestaviti zahtevnejša opravila na kak drug dan.

Če si želite izračunati vaš bioritem, izpolnite obrazec na vrhu strani.


SMS DIETA
Vas zanima vaš indeks telesne mase?
Spol:
Višna: CM
Teža: KG
 
oglasno sporočilo